Arma laser este mai aproape de realitate și va fi montată pe navele americane

de: George Stanciu
16 09. 2016

Ideea de armă laser nu mai este de mult un domeniu SF, iar Marina Statelor Unite încearcă să introducă astfel de dispozitive în teatrele de război. 

Marina Statelor Unite lucrează deja la crearea unui sistem de arme laser care să fie montat pe anumite ambarcațiuni din dotarea armatei. Astfel, distrugătoare, crucișătoare și chiar portavioane vor putea fi dotate cu astfel de arme laser, pe care Biroul de Cercetare Navală le dezvoltă în parteneriat cu Northrom Grumman.

Proiectul, estimat la 53 de milioane de dolari, se desfășoară pe parcursul a 12 luni și include trei stagii: faza de design inițial, faza de testare la sol a armelor, iar apoi faza de testare propriu-zisă pe mare. Sistemele de laser electrice vor avea o capacitate de 150 kw. Dacă Biroul de Cercetare Navală dorește să își exercite toate opțiunile din contract, înțelegerea s-ar putea prelungi la 34 de luni, iar contractul ar putea valora 91 de milioane de dolari.

Guy Renard, directorul Northrom Grumman, propune nu doar o armă eficientă, ci și ieftină, având în vedere că o tragere ar costa aproximativ 2,2 dolari, potrivit Scout.com.

Între timp, Marina Statelor Unite deja lucrează cu un sistem de armă laser, cunoscut sub numele de Laser Weapons System, sau LaWS. Arma este folosită în mod regulat pentru a dezactiva sau chiar distruge diverse ținte. O tragere cu LaWS costă doar 59 de cenți, un cost infim pe lângă sutele de mii de dolari necesare unei lansări a unei rachete de interceptare, precum Standard Missile-2

Se pare că Marina Statelor Unite se pregătește în mod activ pentru introducerea armelor laser în patrimoniu, chiar dacă momentan afirmă că astfel de arme sunt doar niște proiecte și că nu există garanția implementării lor. Un distrugător de ultimă generație, USS Zumwalt, este echipat nu doar cu un sistem de propulsie electric, ci și cu o sursă suplimentară de energie electrică, Integrated Power System. Un asemenea sistem poate oferi energia necesară pentru arme laser ale viitorului.

Statele Unite nu sunt la primul experiement de acest fel. În 2015, a fost dezvăluită arma laser ATHENA, de la Lockheed Martin.